Eigenschappen van de Shiba
 

De basis van iedere gezonde en stabiele hond is vanzelfsprekend “de ouders”en de omgeving.  De ouders horen gezond te zijn, dit d.m.v gezondheidsuitslagen, zoals: heupen, ogen en knieën. De betere fokker in binnen- en buitenland doen deze onderzoeken ook en de aankomende Shiba eigenaar moet hier heel goed op letten en deze uitslagen inzien voordat ze de pup kopen, dit om latere ergernis en eventuele problemen te voorkomen! De Shiba wordt wel beschouwd als een “gezond ras”.

Er wordt ten sterkste afgeraden om met agressieve of angstige honden te fokken, dit i.v.m de nakomelingen die dit soort gedrag erven van de ouders.

De Shiba werd vroeger in Japan voor de jacht op klein wild gebruikt ( zie historie van de Shiba), het waren zelfstandige honden die heel goed zelf initiatief konden nemen. Dit kun je nog steeds terug zien in het  eigenwijze karakter wat de Shiba heden ten daagse nog steeds heeft. De Shiba is een nobele hond, die ook graag zo behandeld wilt worden.

Shiba’s zijn bijzonder leergierig, maar zoals de meeste Japanse rassen, kunnen ze soms moeite hebben om lang geconcentreerd te blijven. Gehoorzaamheid trainingen en/of behendigheid zijn bijzonder leuk om te doen met de Shiba, maar geregeld een afleiding tijdens een training kan zeer lucratief werken en dit houdt ook de moed erin voor een eigenaar om hiermee door te gaan. Shiba’s staan bekend om hun “goede”en “slechte”dagen, op hun “goede”dagen kun je echt alles met ze doen, naar shows, trainingen etc. en ze doen dan alles perfect, maar o wee…die “slechte”dagen”, dan leert men pas echt de eigenzinnigheid kennen van ons o zo lieve hond..

De Shiba is een hond met een gezonde portie humor en hun sociale eigenschappen zijn buitengewoon. Ze vinden het heerlijk om dagen met je op stap te gaan en zijn dan ook onvermoeibaar, daarin tegen kunnen ze ook heerlijk dagenlang uitgestrekt op de bank liggen en zich de “hemel te rijk”voelen.

Persoonlijk ga ik geregeld met ze naar het strand, heb ik een beter overzicht, in de bossen moet ik maar afwachten of ik ze nog terug zie? Zo’n standwandeling doet wonderen voor de hond, maar zeker ook voor de mens!

De Shiba is mits goed opgevoed, de ideale huishond, showhond of trainingshond bij uitstek. Met kinderen zijn ze uitstekend  en de behoefte en gezelligheid van soortgenoten is onmisbaar voor ze. De Shiba is geen onderdanige hond en ze wanen zich nog wel eens groter dan een Duitse Dog..)) Eigendunk, soms wat egoďstisch, koppigheid, zich verheven voelen, actief en lui zijn, zijn eigenschappen die Shiba’s goed beheersen, maar met wat slijmen, krijg je toch alles van ze gedaan..))

“Aanstelleritis” is de grootste ziekte onder de Shiba’s, menigeen weet wat ik hiermee bedoel..)) Oh wee….als ze iets moeten doen wat ze niet aanstaat, dan kunnen ze gillen dat bijna de hele buurt denkt dat ze afgemaakt worden en wat blijkt achteraf….niets aan de hand! Dit gedrag komt meer bij de jonge honden voor, maar met een goede opvoeding, waaruit blijkt dat dit gedrag niet aanslaat bij de eigenaars, verdwijnt dit als sneeuw voor de zon. Het wordt wel aangeraden om de Shiba van jongs af aan gewend te laten worden met nagels knippen en het borstelen van de vacht, jong geleerd is oud gedaan toch?

De Shiba is gewoon een fijne hond, die niet “slaafs”is, met je meelacht als je plezier hebt, met je meehuilt als je verdriet hebt, je opvrolijkt als je chagrijnig bent, je steunt in goede en slechte tijden en je gewoon accepteert zoals JIJ bent. De Shiba past zich voortreffelijk aan in de omgeving waar zij zich bevinden, dus het zijn makkelijke honden voor een flat, eengezinswoning of zelfs een boerderij en een druk of rustig gezin.

Een geweldig en gezond ras waar de meeste fokkers ook naar toe streven en een uitdaging om te ondervinden…voor fokker en eigenaar!